Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla İlgili Uluslararası Yasa
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) bebeklerin ve küçük çocukların sağlık ve beslenme düzeyinin geliştirilmesi açısından emzirmeyi korumanın ve bu uygulamayı canlandırmanın ne denli önemli olduğunu, yıllarca vurgulamıştır. 1974'te toplanan 27. Dünya Sağlık Örgütü, dünyanın birçok bölgesinde emzirmenin, sosyo-kültürel ve anne sütü muadilerinin satış artırma yöntemleri gibi diğer etmenlere bağlı olarak, azalma eğiliminde olduğuna dikkat çekerek "Üye ülkeleri bebek mamalarıyla ilgili satış arttırma faaliyetlerini gözden geçirmeye, gerekli görüldüğünde reklam yasaları ve yönetmelikleri de dahil olmak üzere, acil önlemler almaya” çağırmıştır.
Aynı konu, Mayıs 1978’deki 31. Dünya Sağlık Assamblesi'nde de ele alınmış ve üye ülkelerin bebek ve küçük çocuklardaki beslenme yetersizliğinin önlenmesine öncelik vermek amacıyla, emzirmenin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, çalışan annelerin emzirmesini kolaylaştıracak yasal ve toplumsal önlemlerin alınması ve “anne sütünün yerine kullanılabilecek bebek mamalarının uygun olmayan satış arttırma yöntemlerinin düzenlenmesi” şeklinde öneriler getirilmiştir.
Bebeklerin ve küçük çocukların beslenmesiyle ilgili sorunlara duyulan ilgi ve bu sorunların üstesinden gelebilme konusunda emzirmenin öneminin vurgulanması, WHO ve UNICEFin gücünü çok aşmaktaydı. Hükümetler, resmi olmayan kuruluşlar, meslek örgütleri, bilim adamları, ve bebek maması üreticileri de bebeklerin ve küçük çocukların sağlık düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak üzere dünya ölçeğinde harekete geçmeye çağrıldı.
1978 yılının sonunda, WHO ve UNICEF, mevcut programlan çerçevesinde bebek ve küçük çocukların beslenmesi konusunda ortak bir toplantı düzenlemek istediklerini açıkladı. 9-12 Ekim 1979 tarihleri arasında Cenevre'de yapılan toplantıya, hükümetler, Birleşmiş Milletler sistemi ve diğer hükümetlerarası organlar, resmi olmayan kuruluşlar, bebek maması sanayii ve ilgili disiplinlerden uzmanlar adına 150 temsilci katıldı. Tartışmalar beş ana başlık altında yürütüldü: Emzirmenin teşvik edilmesi ve desteklenmesi; uygun biçimde ve uygun zamanda, yerel yiyecek kaynaklarından yararlanılarak ek gıdalara başlanması (sütten kesme) için teşvik ve destek sağlanması; bebeklerin ve küçük çocukların beslenmesiyle ilgili eğitim, deneyim ve bilginin güçlendirilmesi; bebeklerin ve küçük çoçukların sağlık ve beslenmeleri konusunda kadınların sağlık düzeylerinin ve sosyal statülerinin geliştirilmesi; anne sütü muadillerinin uygun bir biçimde pazarlanması.
Mayıs 1980’de yapılan 33. Dünya Sağlık Assamblesi, bu ortak WHO/UNICEF toplantısında üzerinde görüş birliği sağlanmış olan hüküm ve tavsiyeleri tümüyle onaylarken, “anne sütünün yerini tutabilecek formüle bebek mamalarının ve diğer ürünlerin pazarlanmasmda uluslararası bir yasa oluşturulması gerektiği” konusundaki tavsiyeye özellikle değinerek, Genel Direktör’den “Üye Ülkeler ve ilgili tarafların tümünün danışmanlığına başvurarak” böyle bir yasanın hazırlanmasını istemiştir.
Sağlık Assamblesi'nin isteğine uygun olarak anne sütü muadillerinin pazarlanmasıyla ilgili uluslararası bir yasa oluşturmak amacıyla ilgili bütün taraflarla çok sayıda ve uzun görüşmeler yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü Yürütme Kurulu, Ocak 1981'deki altmışyedinci toplantısında, yasa taslağını incelemiş, onaylamış ve oybirliğiyle 34. Dünya Sağlık Assamblesi'ne, yönetmelikten çok bir tavsiye biçiminde kabul edilecek olan yasayı bir karar metni olarak önermiştir. Sağlık Assamblesi Mayıs 1981'de Yürütme Kurulu temsilcisinin görüşlerine sunduğu konuyu tartışmış; Yasayı, önerildiği biçimiyle, 21 Mayıs tarihinde, 118 olumlu, 1 karşı ve 3 çekimser oyla kabul etmiştir.