top of page

Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme

Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 13 Aralık 2006 tarihli ve A/RES/61/106 tarihli kararıyla kabul edilmiş ve 3 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye, Sözleşme'yi 30 Mart 2007 tarihinde imzalamıştır. Sözleşme’nin onaylanması 3 Aralık 2008 tarih ve 5825 sayılı Kanunla uygun bulunmuştur. Sözleşme Türkiye bakımından, 28 Ekim 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin denetim organı Engelli Hakları Komitesidir. Engelli Hakları Komitesi, taraf devletlerin kendisine sundukları raporları değerlendirmektedir. Taraf devletler, Sözleşmeye taraf oldukları ilk iki yıl içinde, daha sonra da her dört yılda bir Komite’ye rapor sunmakla yükümlüdür. Ayrıca Komite gerek duyduğunda da Devletler rapor sunmalıdır. Komite, bu raporları inceledikten sonra, genel tavsiyelerde ve genel yorumlarda bulunabilir.


Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeye Ek İhtiyari Protokol, Komite’nin Sözleşme'de güvence altına alınan haklarının ihlal edildiği iddiasında olan birey veya birey gruplarının Engelli Hakları Komitesi'ne başvuruda bulunması olanağını öngörmüştür. İhtiyari Protokol ile Komite'nin Sözleşme'nin ağır veya sistematik ihlaline dair güvenilir bilgiye sahip olması durumunda soruşturma yapma yetkisi de tanınmıştır. İhtiyari Protokol 26 Nisan 2015 tarihinde Türkiye bakımından yürürlüğe girmiştir.


Sözleşme’nin 25. maddesinin 2. fıkrasının (f) bendinde ve 28. maddesinde engellilerin gıda hakkına ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır.


"Madde 25

Sağlık

Taraf Devletler; (f) Engelliliğe dayalı olarak sağlık bakımı veya hizmetlerinin sunulmamasını veya yiyecek ve içecek verilmemesini önlemek üzere gerekli tedbirleri alır.


(...)


Madde 28

Yeterli Yaşam Standardı ve Sosyal Korunma

1. Taraf Devletler, engellilerin yiyecek, giysi ve barınma dahil kendileri ve aileleri için yeterli yaşam standardı hakkını ve yaşam koşullarının sürekli olarak iyileştirilmesi hakkını tanır. Taraf Devletler bu hakkın engelli olmaları nedeniyle ayrımcılığa uğramaksızın tanınmasını temin etmek için gerekli adımları atar."

ANASAYFA.jpg
bottom of page