top of page

Kuruluş

Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi, gıda hakkının, doğuştan var olan insanlık onuruna ayrılmaz bir biçimde bağlı bulunduğunu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde belirtilen diğer insan haklarının yerine getirilmesi için elzem olduğunu ve sosyal adaletten ayrı düşünülemeyeceğini ifade etmiştir. Komite, açlık ve yetersiz beslenme sorununun temelinde gıda yokluğunun değil, gıdaya erişim olanağından yoksunluk olduğunu   dile getirmiştir. 

Açlık sorunu, insanların bir gün içinde almaları gereken kalori miktarı veya açlık nedeniyle her yıl hayatını kaybeden insan sayısı gibi rakamlarla ifade edebilecek bir sorun olmanın ötesinde, insanın duygusal ve psikolojik olarak tecrübe etmek istemeyeceği bir acizlik halini ve çoğu zaman nesilden nesile aktarılan bir kısır döngüyü ifade etmektedir. Açlığın insan bünyesinde bıraktığı bu fiziksel acıdan belki de daha kötüsü, açlık korkusudur. Açlık korkusu yalnızca aç insanların değil, tüm insanların korkusudur. İnsanın hayatta kalma güdüsünün verdiği korkudur. Bu korku, tarih boyunca insanlar üzerinde hegemonya kurmak için kullanılmış ve bugün kullanılmaya devam etmektedir. Hiçbir insan bu korku ile yaşamayı hak etmemektedir. 

Gıda, tüm insanların hakkıdır. Tüm insanlara ve fazlasına yetebilecek kadar gıda üreten dünyamızda açlık her gün yaşanan bir sorun olarak süregelmektedir . Bu trajedinin önüne geçmenin yolu daha çok üretmek değildir, mevcut kaynakları adil bir şekilde paylaşmaktır. Sağlıklı ve güvenli  gıda üretimini, tüm insanların bu gıdaya erişimini sağlamak, gıda hakkının bir gereği ve devletlerin en temel görevlerinden biridir. 

Gıda hakkı, özgür çiftçilerin tohumlarının toprağa düştüğü ve hasat ettikleri sağlıklı ve güvenli gıdanın her insanın midesine girdiği gıda sistemini oluşturacak hukukun yegane dayanağıdır.

Gıdanın Durumu Derneği, Türkiye’de ve dünyada  gıdanın durumunu, gıda hakkının normatif içeriğiyle incelemek, ülkemizin gıda hakkının gerçekleştirilmesine ilişkin ulusal ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye yönelik atmış olduğu adımları izlemek ve ülke politikalarına ve planlarına temel oluşturacak hukuksal düzenleme önerilerinde bulunmak amacıyla kurulmuş bir düşünce ve araştırma topluluğudur.

bottom of page